Ilirskoj bajci ispriječio se Vatikan i resursa gladno zapadnoevropsko plemstvo. Pljačke koje su nekad radili otvoreno i uz robovlasništvo i kolonijalizam, danas rade podmuklo - kvislinzima (najviše njemačkim i vatikanskim) u vladama raznih zemalja. To je rezultiralo zvjerstvima u Iraku, Rwandi, Iliriji, Afganistanu. Ta oligarhija, rasprostranjena globalno, ne libi se prikazivati opljačkano kao dio "svog kulturnog blaga" - iako to materijalno blago potječe od ruku i znoja drugih... Tako od vremena kad je nastalo, i katoličanstvo služi kao nova maska starog Rima: zadriglih plemića-pljačkaša i teologa-marioneta, u zloj lutkarskoj predstavi kakvu čovječanstvo ne pamti...

Kruna mađarske i poljske Kraljice Elizabete Bosanske (1339-1387), kćerke bosanskog Bana Stjepana II. Elizabeta je direktan potomak prvog bosanskog monarha i mađarskog Princa Boriča (inače joj kćerka po smrti oca ne bi mogla biti suverena mađarska kraljica). Ubijena u zavjeri, u novigradskom dvorcu kod Zadra januara 1387. Njena kći Kraljica Marija vladaće suvereno Mađarskom do 1395. Kruna je u riznici manastira Sestara benediktinki u Zadru, Hrvatska, i tek je djelić blaga Kraljevine kog je opljačkala Crkva smatrajući ga svojim - iako očito pripada svima nama kao plod teškog rada naših predaka bez obzira na vjeru.

Kovčeg s tijelom Sv. Simeuna, koji je od 1/4 t srebra (iskopanog u rudnicima Srebrenice) od svog miraza dala izraditi mađarska Kraljica Elizabeta Kotromanić. Djelo se smatra najvrednijom srebrenom umjetninom na svijetu i rad je milanskog zlatara Majstora Francisa iz 1380. Sadrži sljedeći tekst: "U ovom kovčegu koji je, ispunivši svoje obećanje, darovala moćna, preslavna i uzvišena vladarica Ugarske Elizabeta Mlađa, počiva u miru Pravednik Simeun koji je na svojim rukama držao Isusa kog je rodila Djevica." Kovčeg je izrađen od cedera, a drvo u cijelosti obloženo pozlaćenim srebrnim pločama. Kovčeg je izvana i iznutra oslikan vrhunski iskovanim reljefnim prizorima. I ovo bosansko blago prisvaja Katolička crkva, i opet - "po pravu vjere"!

 

Ovaj prikaz života na dvoru Kotromanića, odnosno nakit te riznicu sa umjetninama i dr. statusnim simbolima naše suverenosti i nezavisnosti, nisu popljačkali Turci, kako se lažno predstavlja u literaturi - već katolički biskup Josip Juraj Strossmayer 1871. Bilo je to čak 7 godina prije smjene kolonijalne uprave, tj. kad je papa (kao uzurpator Bosne) odlučio da umjesto otomanskoj, Bosnu izrenta Kraljevskoj Porodici Habsburg pošto bi, s početkom industrijalizacije, pape ostvarivale daleko veću dobit naplatom rente od tad razvijenije Austrije koja je bila u stanju izvući maksimum ruda i šume, negoli od jedne feudalne Turske čiji je harač ionako bio tek sitniš u poređenju s profitom od eksploatacije prirodnih bogatstava. Biskupova je pljačka dokumentovana, npr. od strane prof. Ćire Truhelke. Krao je biskup po Bosni gdje je šta stigao... Crkva je u haosu pred habsburšku okupaciju, kog je sama stvorila, vidjela šansu da se domogne najvrjednijeg blaga Bosne, pa je biskup bio odaslao fratre od povjerenja da naprave inventuru po cijeloj zemlji - uzduž i poprijeko. Zanimali su ga isključivo najskupocjeniji predmeti - od kraljevskog nakita, preko ikona, pa sve do drevnih rukopisa i portreta bosanskih kraljeva - sve neprocjenjive vrijednosti.  Pri tom je tvrdio da će ih vratiti kad Bosna bude slobodna tj. kako je rekao “ako bi Bosna igda svoja postala”. Ništa od pokradenog nije vraćeno ni kad je Bosnu okupirala katolička dinastija Habsburg, što će reći da je biskup-bandit mislio ne na slobodu od Turaka već na suverenitet kog nam upravo - Crkva guši na sve načine uspješno i danas (pomoću 6 uvijek katoličkih guvernera s apsolutističkim ovlastima). Crkva nema nikakvo pravo na ovo blago, ne samo zato što je testament Katarine bio oduvijek prevara, već i zbog toga što je Boriću dala vrlo malo materijalnih sredstava da uspostavi državu, dok je blago koje je pohlepni biskup odnio, zapravo rezultat akumulacije bogatstva Banovine a zatim i Kraljevine Bosne još od Boriča - tokom vijekova njene izuzetno uspješne trgovine i pomorstva.

Naravno, nije tu bila riječ o običnoj pljačci, jer prepune su vatikanske i ine katoličke riznice blaga napljačkanog po cijelom svijetu kao npr. pohod konkvistadora na J. Ameriku... Radilo se dakako o međunarodnopravnom pitanju pošto je Crkva tom pljačkom cijeloj Bosanskoj naciji svezala ruke tj. oduzela i najmanje šanse na uspjeh u borbi protiv okupacije - prisjetimo se da su se naime mnogi narodi oslobodili kolonijalnog jarma upravo tako što su prodavali kulturno blago, prirodne resurse i dr. da bi - kupili puške i municiju! S tim što su Otomani odradili za Bordžiju i njegove nasljednike onaj najprljaviji dio posla: višestruke regicide, masakre i haračenje naroda, palež te preoravanje temelja preko 500 gradova, dvoraca i naselja... Ni Habsburzi nisu sjedili skrštenih ruku: prema tajnim dokumentima stranih obavještajaca, iznijeli su prirodnog bogatstva (šuma, ruda i dr.) u današnjoj protivvrijednosti od preko 1100 milijardi Eura. Poliranje bečkih ulica koštalo je skoro koliko i bosanska blatnjava deurbanizacija, a ostatak dobiti je kao naknada za korištenje išao rimskim papama - de jure uzurpatorima tj. "gazdama" koji su Austriji naprosto Bosnu dali pod zakup. Ne treba ni pominjati da to isto rade i danas: prema analizi Financial Timesa, katolička "OHR"-okupacija Bosne uspjela je lansirati austrijske banke s predzadnjeg mjesta u Z. Evropi krajem 1980-tih - na prvo mjesto 2010.

To što je npr. Ivo Josipović naše blago pokazivao po evropskim dvorovima, npr. predsjedniku Francuske (koji je po međunarodnom pravu istovremeno i princ), prikazujući ga kao "dio hrvatskog/katoličkog kulturnog nasljeđa", predstavlja nepojmljivu drskost i tek djelić opljačkanog tj. koji se usuđuju prikazivati javno. Međutim, Strossmayerova pljačka je trajala godinama, ako ne i decenijama: tovarili su se specijalni karavani prepuni zlata, nakita i umjetnina, od onih najsitnijih pa do muzejskih predimenzioniranih eksponata. Većina predmeta iz te, najveće pljačke ikada na ovim prostorima još od upada Rimljana 9 g.n.e. - dakle blaga koje je preživjelo i Tursko preoravanje Bosne i koju ni nacisti nisu pokušali nadmašiti - i danas se krije, ne samo po sefovima i podrumima muzeja i samostana u "katoličkoj civilizaciji", već i u samom trezoru Vatikana, skupa s takvom "vjerskom" imovinom kao što je riznica Pavelićeve NDH.

Uzrok mežnje Vatikana prema Bosni odnosno Ilirima leži u zloupotrebi drevne mitologije.

ekologija.org

Earthquake prediction & monitoring
Quake Forecast: www.seismo.infoYellow Pages Bosnia


web analytics